Våra kompetenta och erfarna golvläggare i Örebro vet allt som är värt att veta när det gäller golv. Här delar vi med oss av några tips som kan vara till nytta inför din golvläggning.
Saker att tänka på när man väljer golv
Gör ett val som fungerar på lång sikt – satsa på ett golv av hög kvalitet. Se dessutom till att golvet harmonierar med resten av huset – det ger ett vackert intryck och lönar sig i längden.
Vårda golvet ordentligt. Trägolv bör fuktmoppas – se till att inte använda för mycket vatten för att undvika onödigt slitage. Har du ett såpskurat golv så bör du behandla det på nytt med såpa någon gång per år för att det ska fortsätta att vara vackert och tåligt.
Tänk på flexibiliteten – det är bra att välja ett golv som går att slipa, fräscha upp eller förändra på annat sätt i framtiden.
Trä är det populäraste materialet
Trä är det klart populäraste golvmaterialet i Sverige. Inget konstigt med det – trägolv har många fördelar. Trevligt att gå på, passar vårt kalla klimat och har lång livslängd. Dessutom är valmöjligheterna närmast oändliga när det gäller trägolv.
Golv i trä passar i stort överallt i ett hus eller en lägenhet, utom i våtrum förstås. Undantaget är teak, men det är ganska dyrt och många väljer därför bort det.
Det finns tre huvudtyper av trägolv: fanér, lamellparkett och massiva trägolv. Alla dessa varianter har både fördelar och nackdelar.
-
Lamellparkett passar bra i de flesta fall. Det är stabilt och hållbart och finns i ett stort antal olika utföranden. Det är lätt att lägga och går dessutom att slipa ett par gånger. Lamellparkett består av ett ytskikt på minst 2,5 mm massivt trä på en träfiberplatta.
-
Fanérgolv består av ett tunnare ytskikt av trä eller annat material på träfiberplatta. Faner brukar ofta kallas ”renoveringsgolv” eftersom det är lätt att lägga på gammalt golv. Det passar bra i exempelvis barnrum eftersom det är hårt och inte får märken så lätt.
-
Massiva trägolv i stavparkett eller plankor har längre livslängd och går dessutom att slipa upprepade gånger. De är aningen dyrare förstås, men hållbarhetsmässigt är de oslagbara.
Temperaturen påverkar
En annan detalj rörande trägolv som är bra att tänka på är de sväller och krymper på grund av varierande temperatur och därför är rörliga. Det innebär att det kan uppstå glipor när träet krymper. Detta kan ske exempelvis när man eldar med kamin på vintern, vilket gör att luftfuktigheten ökar.
Det är också viktigt att ta hand om och ytbehandla ett trägolv. Man kan använda lack med olika glans. Oljade och hårdvaxoljade golv kräver ganska mycket underhåll, men förlänger hållbarheten.
Att städa ordentligt är också viktigt om man vill förlänga hållbarheten på ett trägolv. En bra hallmatta stoppas grus och smuts som kan skada golvet. När man moppar är det viktigt att vara sparsam med vattnet.
Vill du veta mer om golvläggning ? Här gärna av dig till oss – våra duktiga golvläggare kan svara på dina frågor och hjälpa dig mot ett snyggt och hållbart golv där hemma.